Team

Consortium

Het NEED-consortium vormt een complementaire en interdisciplinaire groep van onderzoekers, waarvan sommige echte pioniers zijn binnen hun onderzoeksdomein. Het consortium bestrijkt de verschillende wetenschappelijke disciplines van het project.

Projectpartners

Irina Cleemput | KCE | Projectleider

Irina Cleemput, PhD is senior gezondheidseconoom en directeur van het wetenschappelijk programma bij het KCE. Ze heeft verschillende projecten m.b.t. het stellen van prioriteiten rond terugbetaling en onbeantwoorde medische behoeften geleid. Haar werk heeft geleid tot verschillende publicaties in tijdschriften met peer review (orcid) en tot extern gevalideerde wetenschappelijke rapporten die gepubliceerd zijn op de website van het KCE (link). Ze was sinds de start van het netwerk betrokken bij EUnetHTA, als vertegenwoordigster van het KCE, is als Belgische vertegenwoordigster lid van de EU HTA Network Coordination Group en vertegenwoordigt het KCE als geassocieerd partner in het stuurcomité van het International Horizon Scanning Initiative (IHSI). Irina heeft de procedures en het netwerk rond patiëntenbetrokkenheid binnen het KCE opgesteld en heeft bij verschillende gelegenheden samengewerkt met het RIZIV (bv. programma rond onbeantwoorde medische behoeften - ontwikkeling en piloottesting van een beslissingsaanpak op grond van meerdere criteria om onbeantwoorde medische behoeften te beoordelen). Ze was voorzitter van de adviesgroep van stakeholders van het HTA en Payer binnen PREFER (IMI-project over het incorporeren van patiëntenvoorkeuren in besluitvorming rond medische producten naast de medische productlevenscyclus die liep van 2016-2066) en was medevoorzitter van het werkpakket rond de aanbevelingen. Sinds 2019 maakt Irina deel uit van het management team van het KCE als directeur van het wetenschappelijk programma.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Robby De Pauw
Robby De Pauw | Sciensano | Co-projectleider

Robby De Pauw, PhD MSc is een senior onderzoeker bij Sciensano en gasthoogleraar aan de Universiteit van Gent, België. Hij voert onderzoek naar beleidsgedreven volksgezondheid binnen het domein van samengestelde maatregelen voor volksgezondheid en ongelijkheden op het vlak van gezondheid. Bij Sciensano ontwikkelt hij de Belgian National Burden of Disease Study en is hij betrokken bij verschillende nationale projecten om het Belgisch gezondheidsinformatiesysteem op te waarderen en te versterken (vaak met koppelingen tussen verschillende gegevensbronnen). De afgelopen maanden heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het toezicht en de rapportage rond COVID-19 en onderzoekt hij actief opties om de gegevens die tijdens de crisis ingezameld werden, verder op te waarderen. Robby De Pauw is houder van een diploma PhD in Gezondheidswetenschappen (Universiteit van Gent) en van de diploma’s MSc Biostatistiek (Universiteit van Gent) en Revalidatiewetenschappen (Universiteit van Gent). Hij houdt zijn statistische kennis up-to-date en werkt momenteel aan projecten waarin mediatoren en moderatoren beoordeeld worden met betrekking tot sociale ongelijkheden, whiplash en COVID-19. Tot vandaag is Robby De Pauw betrokken bij de opvolging van 7 PhD-studenten, heeft hij gedurende zijn loopbaan meer dan 80 MSc-studenten begeleid en heeft hij meer dan 50 artikels gepubliceerd in tijdschriften met peer review. Hoewel hij nog altijd in een vroeg stadium van zijn onderzoeksloopbaan zit, heeft Robby De Pauw met succes de nationale prevalentiestudie bij Sciensano en de Belgian Burden of Disease-study (BeBOD) gecoördineerd. Hij ontving verschillende onderzoeksprijzen op (inter)nationale conferenties en heeft volgens Google Scholar een h-index van 18. Zijn werk is wereldwijd geciteerd geweest en een volledige lijst is hier terug te vinden.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Charline Maertens de Noordhout
Charline Maertens de Noordhout | KCE | Hoofdonderzoeker

Charline Maertens de Noordhout, PhD is sinds 2018 expert organisatie en financiering van de gezondheidszorg (Health Services Research) bij het KCE en is sinds het begin de hoofdonderzoeker van het NEED-team. Voorafgaand aan deze rol droeg ze bij aan de ontwikkeling van een methodologie om de behoeften van patiënten in België te identificeren en werkte ze mee aan verschillende KCE-projecten op het gebied van de evaluatie van gezondheidssystemen, geestelijke gezondheid en gezondheidseconomie. In 2024, nam ze actief deel aan de voorbereiding van de wetenschappelijke inhoud van een conferentie op hoog niveau met als thema 'Health-related Needs: Drivers for Healthcare Policy and Innovation'. Voor ze bij het KCE werkte, werkte ze als verpleegkundige en als onderzoeksassistent in epidemiologie en statistiek aan de Université catholique de Louvain Ze was ook betrokken bij verschillende oefeningen voor het stellen van prioriteiten voor aandoeningen en bij projecten om de last van ziekten op Belgisch en wereldwijd niveau te evalueren voor de WHO. Haar werk heeft geresulteerd in talrijke publicaties in peer-reviewed tijdschriften (link), wetenschappelijke prijzen en extern gevalideerde wetenschappelijke rapporten die gepubliceerd zijn op de website van het KCE (link). Charline heeft een bachelor in Verpleegkunde, een master in Epidemiologie en een PhD in Volksgezondheid van de Université catholique de Louvain (UCL).

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Muriel Levy
Muriel Levy | KCE 

Muriel Levy, PhD is sinds 2022 expert gezondheidseconomie bij het KCE. Ze is momenteel betrokken bij de voorbereiding van de vijfde editie van het verslag over de prestaties van het Belgische gezondheidssysteem. Voor ze bij het KCE werkte, was ze onderzoeker gezondheidszorgbeleid aan de Universiteit van Gent en consultant voor de WGO en de OESO. Daarnaast heeft ze ervaring met kwantitatieve gegevensanalyse, waarbij ze grote datasets over gezondheid gebruikt en met het uitvoeren van literatuurstudies. Muriel Levy heeft een PhD in Population Health en een MSc in Global Health Science and Epidemiology aan de Universiteit van Oxford, en een BSc in Economie van de London School of Economics and Political Science.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Laurence Kohn
Laurence Kohn | KCE

Laurence Kohn, PhD is sinds 2004 senior expert sociologische analyse bij het KCE. Ze is gespecialiseerd in kwalitatieve onderzoeksmethodes en heeft een kwalitatieve onderzoekscel bij het KCE opgericht, waar ze ook verantwoordelijk voor is. Haar werk heeft geleid tot verschillende publicaties in tijdschriften met peer review alsook extern gevalideerde wetenschappelijke verslagen die gepubliceerd zijn op de website van het KCE (link), vooral inzake gezondheidsdienstonderzoek. Ze heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van de processen rond patiëntenbetrokkenheid. Ze maakte deel uit van het team dat een methode heeft ontwikkeld om de behoeften van patiënten in België te identificeren (Maertens de Noordhout et al. 2022). Daarnaast is ze betrokken geweest bij EUnetHTA. Laurence is houdster van een PhD in Public Health en een MSc in Sociale Wetenschappen.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Claudia Schönborn
Claudia Schönborn | KCE

Claudia Schönborn is sinds januari 2023 arts expert bij het KCE. Ze heeft haar PhD aan de ULB rond sociale ongelijkheden in perinatale gezondheid in België voltooid. In haar onderzoek bestudeert ze de ervaringen van perinatale gezondheidszorgdiensten van migrantenvrouwen en de zwangerschapsresultaten van migranten zonder papieren. Voor ze bij het KCE werkte, voerde ze een studie met gemengde methoden uit over de patiëntenervaringen van vrouwen met borstkanker in het VK (Imperial College London) en was ze betrokken bij mentaal gezondheidsonderzoek in landen met een laag en middelmatig inkomen (King’s College London). Ze heeft ook als teaching fellow in epidemiologie gewerkt in Londen en Brussel. Claudia Schönborn is houdster van een Master of Science-diploma in Public Health aan de London School of Hygiene en Tropical Medicine en een Bachelor of Medicine and Surgery aan het King’s College London.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 SabineC
 Sabine Corachan | KCE

Sabine Corachan is coördinator/facilitator van het NEED-project. Na een Master in moleculaire en cellulaire biologie heeft ze +/- 20 jaar ervaring opgedaan in klinisch onderzoek met verschillende rollen in klinische operaties, studiebeheer en training, zowel op het hoofdkantoor van GSK Vaccine als in non-profitorganisaties in België. Voordat ze bij het KCE kwam, werkte ze als beleidsmedewerker voor geneesmiddelen en patiëntenbetrokkenheid bij gezondheidsonderzoek bij de belgische franstalige federatie van patiëntenverenigingen.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Nathalie Swartenbroekx
Nathalie Swartenbroekx | KCE

Nathalie Swartenbroekx was van 2004 tot 2012 expert gezondheidseconomie bij het KCE. Sinds 2013 is ze coördinator/facilitator van onderzoeksprojecten van het KCE. Ze is in het bijzonder betrokken geweest bij alle projecten die verband hielden met patiëntenbetrokkenheid en behoeften van patiënten.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Rani Claerman
Rani Claerman | Sciensano

Rani Claerman is als pas afgestudeerde sinds kort werkzaam bij Sciensano als junior onderzoeker. Tijdens haar opleiding biomedische wetenschappen aan de Universiteit Gent kreeg ze interesse in volksgezondheid. Momenteel werkt ze aan de Belgische Nationale Ziektelaststudie bij de dienst Gezondheidsinformatie van de afdeling epidemiologie en volksgezondheid binnen Sciensano.

  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
 
 
 
 

Leden van de NEED-stuurgroep: Charles Denonne (AFMPS), Wim Penninckx (FAGG), Anja Sonemann (RIZIV), Annemie Quanten (RIZIV), Francis Arickx (RIZIV), Valentin Mutemberezi (INAMI), Anouk Waeytens (Cabinet minister Vandenbroucke), Gloria Ghéquière (Cabinet minister Vandenbroucke), Anna Kubina (Cabinet minister Vandenbroucke), Fabrice Peters (FOD Volksgezondheid), Annabelle Calomme (Sciensano), Evy Dhondt (Sciensano).

Over NEED

NEED wordt financieel ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) via de INFRA-FED oproep.

 logo belspo

Projectcoördinatoren

dr. Irina Cleemput

KCE

irina.cleemput@kce.fgov.be

prof. dr. Robby De Pauw

Sciensano, Afdeling Epidemiologie en Volksgezondheid, Dienst Gezondheidsinformatie

robby.depauw@sciensano.be